יפויי כוח מתמשך

עו"ד עדי לבאן זוהר הינה מוסמכת מטעם משרד המשפטים לערוך ייפוי כוח מתמשך.

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לאדם הממנה לתכנן את עתידו וזאת עוד טרם הגיע למצב בו חדל מלהיות "מבין בדבר".

בייפוי הכוח המתמשך הממנה למעשה קובע במסמך זה כיצד מיופי כוחו יפעלו בענייניו, מה יהיו סמכויותיהם, זאת כאשר לא יהיה מסוגל לקבל החלטות בעצמו.

ייפוי כוח מתמשך יחול על עניינים רכושיים, על עניינים אישיים ועל עניינים הרפואיים, כולם או חלקם, הכול בהתאם לרצונו של הממנה ולבחירתו.

ייפוי כוח מתמשך לעניינים רכושיים – משמעו סמכות לקבל החלטות ולבצע פעולות הנוגעות לנכסים, לכספים, להתחייבויות, לרבות ניהול חשבונות הבנק אופן השקעת הכספים, ניהול נכסי נדל"ן או עסק, מימוש נכסים ומיצוי זכויות ועוד.

ייפוי כוח מתמשך לעניינים אישיים –  משמעו סמכות לקבל החלטות ולבצע פעולות ביחס לכלל ענייניך למעט העניינים הרכושיים- הכוונה למשל, לטיפול ברווחתו של הממנה, באיכות חייו, בסיפוק צרכיו היומיומיים (מזון וביגוד למשל, או קביעת מגדר של מי שיטפל בממנה ויסעד אותו), בשמירה על אורח חיים תרבותי או דתי, בשיתוף הממנה בחיי קהילה פעילים (חוגים ומועדונים למשל), בדאגה לתעסוקה, לימודים או שיקום, ככל שזה ניתן, באחריות לבחירת מקום מגורים עבור הממנה (בבית או בסידור דיור חוץ ביתי) והתאמתו לצרכי הממנה על פי הוראותיו אשר ניתנות מבעוד מועד.

ייפוי כוח מתמשך בעניינים רפואיים – טיפול בענייניו הבריאותיים של הממנה (מעקב רפואי שגרתי, בחירת מטפל מתחום מסוים) ועוד.  ייפוי כוח   המתייחס רק לעניינים רפואיים  ניתן לערוך בפני עורך דין וגם בפני בעל מקצוע טיפולי – אח, רופא,  פסיכולוג או עובד סוציאלי.

(בעניינים מסוימים הנוגעים לסמכות מיופה הכוח לקבל החלטה על טיפול או אשפוז פסיכיאטרי של הממנה, יש צורך לקבל הסבר גם מפסיכיאטר ולחתום בפניו).

גם  במקרה והממנה מגיע למצב בו יש לו מגבלות מסוימות אך עדיין הוא מסוגל להביע רצון, ניתן לחתום על יפוי כח מתמשך ובלבד שמומחה (נוירולוג/פסיכיאטר/גריאטר) בדק את מצב הממונה ואישר כי למרות המגבלות הממנה רשאי לחתום על  יפוי כח מתמשך. 

חשוב מאד להדגיש: הבחירה באדם אחר שיפעל בשמך צריכה להיעשות מתוך רצון חופשי ולא כדי לרצות מישהו או כדי לא לפגוע בו.

מדובר בהחלטה משמעותית אשר תשפיע על חייך כשקולך כבר לא יוכל להישמע, המחייבת בחינת שיקולים עניינים.

בין היתר, חשוב לשקול האם התקשורת בין הממנה למיופה הכוח היא טובה, האם מיופה הכוח מיטיב להכיר את הממנה, האם הממנה סומך על מיופה הכוח שהוא יפעל לטובתו, האם הוא יודע ומבין את רצונותיו ובחירותיו של הממנה, האם מיופה הכוח בחייו הוא מתנהל באופן אחראי בענייניו, האם שגרת חייו מאפשרת לו להיות זמין ונגיש למילוי התפקיד וכו' או למשל מבחינת מיקום האם מיופה הכוח אינו גר בחו"ל או מתגורר בקרבת מקום שיכול לסייע לממנה בכל ענייניו.

ניתן גם למנות אדם מסוים לתפקיד מיופה הכוח בשל מקצועיותו, למשל במקרים של ריבוי נכסים או קשר ארוך שנים ויחסי אמון עם בעל מקצוע מסוים (למשל עו"ד או רואה חשבון).

יפוי כוח מתמשך חייב לקבוע לפחות – מיופה כוח אחד ואין מגבלה כמותית על בחירת מספר מיופי כוח.

אתה יכול לקבוע מיופה כוח יחיד שיכול להיות אחראי לכל העניינים או לחלקם או לקבוע מספר מיופי כוח, בין אם לאותו עניין או לעניינים שונים ולהגדיר את שיתוף הפעולה ביניהם.

יתרון של מינוי מספר מיופי כוח הוא שאם אחד מהם לא יוכל לשמש כמיופה כוח, מסיבות שונות, ימשיכו מיופי הכוח  האחרים לפעול בהתאם לייפוי הכוח.

בנוסף, כדי להבטיח שייפוי הכוח המתמשך לא יפקע במקרה שמיופה הכוח הראשון לא יוכל לבצע את תפקידו ניתן ורצוי למנות גם מיופה כוח חליפי אשר יחל לפעול רק במקרה שמיופה הכוח הראשי נבצר ממנו למלא את תפקידו.

ישנם מספר מנגנונים הקבועים בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות אשר נועדו למעשה לפקח על פעילות מיופה הכוח:

  • כך נקבע, כי ייפוי הכוח ייערך ויאושר על ידי גורם מקצועי, עורך דין, אשר אין לו עניין אישי בייפוי הכוח ואשר עבר הכשרת מטעם האפוטרופוס הכללי.
  • כן נקבעה חובת הפקדה של ייפוי הכוח אצל האפוטרופוס הכללי אשר ינהל מאגר הפקדות של ייפויי כוח מתמשכים.
  • כמו כן האפוטרופוס הכללי ישלח לממנה תזכורות על קיומו של ייפוי כוח המופקד במאגר וזאת על מנת לוודא שייפוי הכוח משקף את רצונו העדכני.
  • הממנה רשאי לקבוע אנשים "מיודעים", אשר האפוטרופוס הכללי יידע אותם על כניסת ייפוי הכוח לתוקף.
  • עפ"י נוסח החוק כיום, כאשר הממנה בחר ליפות את כוחו של אדם מוכר לו, אין צורך בהתערבות של המדינה ביחסים שבין הממנה למיופה הכוח. יחד עם זאת, במידה והממנה חש צורך לעין פקוחה במקרה של נסיבות חיים מורכבות יותר, רשאי הוא לקבוע כי יחול בעניינו פיקוח שוטף מטעם המחלקה לפיקוח על אפוטרופוסים של משרד המשפטים.
  • מנגנון קבלת מידע מהמאגר – נקבעו מספר גורמים הזכאים לקבלת מידע על ייפוי הכוח המתמשך (קרובי הממנה, המיודעים, מוסדות מדינה וכו').
  • החוק קובע כי מיופה הכוח אינו יכול לקבוע באם איבדת את כושרך להבין בדבר וזה ייעשה עפ"י מיטב השיפוט של מומחה כהגדרתו בחוק ובתקנות.
  • ייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקף אם וכאשר לא תהיה מסוגל עוד להבין ולקבל החלטות בעצמך, בעניינים שנכללו בייפוי הכוח.
  • בהתקיים התנאים לכניסת ייפוי הכוח לתוקף, חלה חובה על מיופה הכוח, למסור הצהרה לאפוטרופוס הכללי כי התקיימו התנאים כאמור וכי הוא קיים את חובות היידוע (ככל וקבעת כי עליו ליידע גורם מסוים). מסירת ההצהרה וחוות דעת היא תנאי לכניסתו לתוקף של ייפוי הכוח.
  • לאחר קבלת הצהרת מיופה הכוח, ימסור האפוטרופוס הכללי למיופה הכוח אישור כי ייפוי הכוח נכנס לתוקף, ואם הבעת רצון לכך בעת שחתמת על הטופס, ישלח אליך הודעה על כך ולאדם המיודע.

לייעוץ נוסף נא פנו למשרדנו.

למידע נוסף לגבי יפויי כוח מתמשך השאירו פרטים או התקשרו 050-7551909
התמחויות נוספות

לפגישת ייעוץ מלאו את הפרטים או התקשרו 050-755-1909